maandag 10 februari 2014

Morse

Als eerstejaars student aan de opleiding Digitale Media en Communicatie, werd mij bij het vak "mediawijsheid" gevraagd een blog te schrijven over vergeten media. Na een tijdje op het internet te hebben gezocht kwam ik bij het onderwerp morse, wat mij erg interesseerde. Deze publicatie zal  worden vervolgd door 6 wekelijkse blogs, over verschillende vormen van media.

Morse is een communicatiecode, bestaande uit met tussenpozen uitgezonden signalen("dits"en "dahs"),  die letters, cijfers en leestekens representeren. Deze communicatiecode werd uitgevonden en ontwikkeld door Samual Morse in 1835 en was bedoeld voor gebruik bij de telegrafie(het versturen van berichten over een lange afstand), wat wordt beschouwd als een voorloper van digitale communicatie. De signalen worden gebruikt als piepjes, maar op papier worden ze geschreven als puntjes(korte signalen) en streepjes(lange signalen).


morse alfabet
Het morse alfabet


Er zijn 2 soorten morsecodes gebruikt, de Internationale morsecode en de Amerikaanse morsecode. De Amerikaanse morsecode werd in het begin gebruikt in telegrafische systemen over een telegraafkabel voor langeafstandcommunicatie. Maar werd later vervangen door de Internationale morsecode, omdat deze makkelijker te gebruiken was. De Internationale morsecode werd vooral gebruikt door het Amerikaanse leger(en later ook in andere landen) omdat dit een makkelijke vorm van communicatie was. Er was was weinig apparatuur voor nodig.


Seinsleutel
Seinsleutel voor morsecode




Morsecode wordt tegenwoordig nog maar erg weinig gebruikt. Dit komt omdat het vervangen is door andere, makkelijkere communicatiemethoden en omdat men geen marconist meer nodig had. Dit is iemand die opgeleid is in het zenden en ontvangen van morsecodesignalen met behulp van radio, deze personen werden ook wel telegrafisten genoemd. In de Nederlandse marine is het zelfs helemaal buiten gebruik gesteld. Toch wordt morsecode vaker gebruikt dan je zou denken. Zo is het geluid van een binnengekomen SMS: Piep-piep-piep-pieeeep-pieeeep-piep-piep-piep of in morse  · · · / — — / · · ·. Dit kan worden beschouwd als een vorm van remediatie(oudere vormen van media imiteren). Ook een bekend fenomeen wat vaker voorkomt is "SOS"(Save Our Souls) · · · / — — — / · · ·,  deze vorm van morsecode wordt nog steeds gebruikt, vooral in levensbedreigende situaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten